EDUKATIVNA DJELATNOST MUZEJA

Zašto dovesti učenike u Prirodoslovni muzej?

Posjetom Muzeju učenike će se zainteresirati za prirodni svijet, njegovu raznolikost i prilagodbe vrsta na okoliš u kojem žive. Pružit će im se prilika za samostalno proučavanje primjeraka i upoznavanje s načinom na koji znanstvenici gledaju prirodu. Dolaskom u Prirodoslovni muzej učenici razvijaju pozitivan i odgovoran odnos prema prirodi i okolišu.

Općeniti cilj ovih predavanja i radionica je predočavanje raznolikosti, složenosti i međusobne povezanosti čimbenika koji djeluju u prirodi, poticanje znatiželje za otkrivanjem i proučavanjem žive i nežive prirode, prirodoznanstvenog načina mišljenja, razvijanje poštovanja prema živim bićima i prirodi te odgovornog odnosa prema okolišu.

Učenici će na predavanjima i radionicama upoznati svoje okruženje, samostalno izvoditi praktične radove, njegovati kritičko mišljenje i zaključivanje temeljeno na opažanju, razvijati vještine rada u skupini. Potiče ih se na postavljanje pitanja, samostalno učenje i promatranje prirode. Iako su neka od predavanja i radionica posebno usmjereni određenim nastavnim programima, svi se mogu prilagoditi zainteresiranoj skupini. Radionice su osim edukativnog i kreativnog karaktera, pa polaznici gradivo, prethodno prezentirano u kratkom predavanju, izrađuju raznim crtaćim tehnikama ili uz pomoć gline i plastelina.

Što nudi Prirodoslovni muzej?

Za organizirane posjete nudimo stručna vodstva prilagođena uzrastu – vrtići, osnovne i srednje škole te studenti. U muzeju održavamo razna predavanja uz PowerPoint prezentacije i edukativne radionice. Mnoge radionice i stručna vodstva osmišljena su kao nadopuna gradivu prirode i biologije. U predavanjima nastojimo ne ponavljati podatke naučene na nastavi već polaznicima obratiti pažnju na zanimljivosti prirodnog svijeta.

Edukativne aktivnosti se prilagođavaju uzrastu djece (predškolska dob, učenici nižih i viših razreda osnovnih škola, učenici srednjih škola, studenti) i školskom programu (priroda i biologija osnovnih škola, te biologija srednjih škola) a pripremaju se uz prethodni dogovor nastavnika i profesora s voditeljima radionica.

Kako se na radionicama radi s različitim crtaćim tehnikama (olovka, flomasteri, vodene i voštane boje, tempere, uljne pastela) i uz uporabu različitih materijala (kolaž, gips, glina, glinamol, plastelin), moguće ih je organizirati za dva nastavna predmeta: priroda/biologija i likovni odgoj.

Cijene usluga (plaćanje gotovinom u Muzeju ili preko računa):
Ulaznice: 10,00 kn po učeniku
Cijena radionice ili stručnog vodstva: 50,00 kn po razredu.
Cijena radionice zajedno sa stručnim vođenjem: 75,00 kn po razredu.

Edukativna djelatnost Muzeja podijeljena je u sedam skupina:


1. Edukativne aktivnosti tijekom školske/akademske godine
2. Akcija ''Leteći kustos'' tijekom zimskih školskih praznika
3. Edukativna akcija „Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje!“ tijekom zimskih školskih praznika
4. Edukativna akcija: „Uskrs u Muzeju“ – edukativne radionice tijekom proljetnih školskih praznika
5. Edukativna radionica: „Ljetna školica prirodoslovlja“ tijekom ljetnih školskih praznika
6. Radionice drugom subotom u mjesecu
7. Dječji rođendani u muzeju


Edukativne aktivnosti tijekom školske godine

Uzrast

Predškolski uzrast

Niži razredi osnovne škole

Viši razredi osnovne škole

Srednje škole i fakulteti

Naziv radionice

 

Život u moru

Život u moru

Život u moru

Život u moru

 

 

Mekušci

Mekušci

Ribe

Ribe

 

 

 

Bioluminiscencija u prirodi

Kukci

Kukci

Kukci

Kukci

Dinosauri

Dinosauri

 

 

 

Kratka povijest Zemlje

Kratka povijest Zemlje

Kratka povijest Zemlje

 

 

Uloga, značaj i izrada herbarijskih zbirki

Uloga, značaj i izrada herbarijskih zbirki

Tragovi šumskih životinja

Tragovi šumskih životinja

Tragovi šumskih životinja

 

 

Žabe i zmije

Žabe i zmije

Žabe i zmije

Pčela i med

Pčela i med

Pčela i med

Pčela i med

 

Listovi šume

Listovi šume

 

 


LETEĆI KUSTOS

Za nastavnike/odgajatelje koji zbog udaljenosti ili kurikularnog plana nastave nisu u mogućnosti dovesti učenike/djecu u posjet muzeju, a voljeli bi organizirati radionicu osmišljena je akcija Leteći kustos. U dogovoru nastavnika/odgajatelja i kustosa, radionica se organizira u školi/vrtiću, tijekom nastave/radnog vremena u trajanju jednog školskog sata. Cilj te akcije je približiti edukativnu ulogu muzeja djeci. Iako djeca nisu u mogućnosti razgledati postav muzeja, ovakve radionice im mogu biti poziv da u vlastitom angažmanu posjete muzej u terminu kada im odgovara (npr. tijekom vikenda s obitelji) i prisjete se onoga što su naučili u školi.
Cijene usluga (plaćanje preko računa):
Škole na područu Splita: do četiri radionice u istom danu 100,00 kn po radionici.
Škole Solin, Kaštela, Podstrana: do četiri radionice u istom danu 120,00 kn po radionici.
Škole koje su udaljenije od Splita: 100,00 kn po radionici + troškovi puta (2,00 kn po km)


STRUČNA VODSTVA

U svrhu približavanja i prilagođavanja muzejskih sadržaja svim skupinama posjetitelja, a naročito predškolskog i školskog uzrasta muzej organizira stručna vodstva. Stručna vodstva mogu se organizirati kroz cijeli postav muzeja ili kroz pojedini postav ili privremenu izložbu po izboru. Vodstva su prilagođena dobi, predznanju i zainteresiranosti publike. Uobičajeno je da vođeni obilazak postava muzeja za školsku djecu i odrasle traje oko 45 minuta, dok se za predškolce organiziraju vodstva u trajanju oko trideset minuta. Moguće je dogovoriti i vodstva za grupe posjetitelja s posebnim potrebama. Stručno vodstvo se organizira za grupne posjete, do najviše 30 osoba i održava ga muzejski pedagog ili kustos.


Radionice drugom subotom u mjesecu

Radionice drugom subotom u mjesecu organiziraju se za najmanje 5 polaznika. Radi se o individualnim kreativnim radionicama za djecu predškolskog i školskog uzrasta od 1. do 6. razreda osnovne škole.


Dječji rođendani u muzeju

Umjesto proslave rođendana gledanjem filma u kinu ili zabave u nekoj igraonici, u muzeju organiziramo rođendan uz kreativnu radionicu koju odabere samo dijete.


Edukativne akcije


Edukativna akcija „Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje!“

Prirodoslovni muzej u akciji „Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje!“ sudjeluje od samog početka akcije, tj. od školske godine 2009./2010. Cilj ove akcije je upoznavanje djece i mladih s kulturnom baštinom Splita.
Draga djeco i roditelji, zimski praznici su stigli a s njima i zimske radionice u našem muzeju! Pripremili smo vam 3 radionice i jednu novost u gradu: radionice za bebe uzrasta od 1 do 3 godine starosti! Zbog epidemioloških mjera ograničen je broj djece, stoga ne čekajte sa prijavama!
Radionice:
1. Zimska čarolija - Trajanje: 60 min
Održavanje: od 27.12.2021. do 08.01.2022. u 8.30 sati (osim 29.12.2021. i 08.01.2022.)
Uzrast: Djeca od 4 do 7 godina starosti
Tema ovih radionica je izrada božićnih ukrasa, čestitki i motiva raznim tehnikama prilagođenim dobi
2. Izradimo ukrase - Trajanje: 60 min
Održavanje: od 27.12.2021. do 08.01.2022. u 10 sati
Uzrast: Djeca od 8 do 12 godina starosti
Tema ovih radionica je izrada božićnih ukrasa, čestitki i motiva raznim tehnikama prilagođenim dobi djeteta.
3. Tko su morske kornjače? - Trajanje: 60 min
Održavanje: od 27.12.2021. do 08.01.2022. u 11.30 sati
Uzrast: Djeca od 4 do 12 godina starosti
Tema radionice je upoznavanje s građom tijela i načinom života morskih kornjača, njihovim staništem te opasnostima koje im prijete.
4. Baby radionica - Trajanje: 30-45 min
Održavanje: srijeda 29.12.2021. i subota 08.01.2022. u 8.30 sati
Uzrast: Djeca od 1 do 3 godine starosti uz prisustvo jednog roditelja
Novo u našem muzeju su radionice za bebe! U ugodnom ambijentu, djeca slažu puzzle sa životinjskim motivima i igraju memory igre te na taj način razvijaju motoriku i uče o životinjama dok u pozadini slušamo dječje pjesmice.
Napomena:
Zbog epidemioloških mjera ograničen je broj djece koje možemo primiti na radionice (max 8) i obavezno je unaprijed dogovoriti dolazak djece na kontakt telefon muzeja ili e-mail:  lucija.simic@gmail.com
Iznimka su baby radionice gdje je ograničen broj polaznika na 5 djece + roditelj.
Cijena radionice iznosi 30,00 kn.
Radionice se održavaju svakim radnim danom osim blagdana od 27.12.2021. do 08.01.2022. godine u vremenu od 8.30 do 12.30.


Edukativna akcija: „Uskrs u Muzeju“ – edukativne radionice tijekom proljetnih školskih praznika

Prirodoslovni muzej od 2014. godine organizira edukativnu akciju „Uskrs u Muzeju“ za vrijeme proljetnih školskih praznika. Tijekom ove akcije u Muzeju se održavaju radionice za djecu predškolske dobi i učenike nižih razreda osnovne škole:

Zekina uskršnja košarica : - Zašto nam pisanice donosi zeko, a ne koka? Zašto je ta mala životinja simbol najvećeg kršćanskog blagdana?   Nakon kratke priče i objašnjenja, djeca izrađuju košarice. Deblji papir u boji djeca izrezuju o obliku zeca, presavijaju i lijepe kako bi dobili oblik košarice. Na košaricu lijepe ili crtaju oči, nos, usta, brkove. Također, ukrašavaju ih po svojim željama, lijepljenjem kolaž papira ili bojanjem. Na kraju u njih stavljaju zelenu „travu“ i košarice su spremne za pisanice.

Razni s-jajani egg0isti: Na radionici djeca izrađuju košarice za uskršnja jaja, te ukrašavaju i bojaju plastična jaja i jaja od stiropora. Da bi držač za jaja imao dobru formu i bio stabilan, koristi se kartonska rola od toalet papira. Tijekom radionice prikazuju se prirodno obojena ptičja jaja. Po završetku radionice svako dijete dobiva svoju ukrašenu uskrsnu košaricu s uskrsnim jajem.

Trajanje radionica: 90 min.
Uzrast: Predškolska djeca i učenici I.-V. razreda osnovne škole


Ljetna edukativna radionica


Edukativna radionica: „Ljetna školica prirodoslovlja“

Škola je završila, ljeto nam je stiglo, a Vaše dijete voli prirodu? Prirodoslovni muzej i ove godine organizira LJETNU ŠKOLICU PRIRODOSLOVLJA!
Školica je namijenjena djeci u dobi od 6 do 11 godina, a održat će se u 2 termina po 5 dana: 12.-16. srpnja, te 9.-13. kolovoza 2021., svaki dan od 10 do 13 sati.
Zadnji dan školice bit će organizirana podjela diploma za male prirodoslovce!

Predavanja su podijeljena na cjeline po danima:
  • 1. Dan: Idemo u prirodu -   Kada idemo na livadu, u šumu ili u planinu moramo mnogo toga znati. Na današnjoj radionici naučiti ćemo sve što mali prirodoslovci trebaju znati o prirodi, životinjama i biljkama, te kako biolozi sakupljaju uzorke.
  • 2. Dan: Nebo oko nas -   Od čega se sastoji zrak? Zašto su oblaci plavi? Što se nalazi iznad oblaka, i što je to svemir naučit ćemo na ovoj radionici. U drugom dijelu radionice izvest ćemo nekoliko poučnih eksperimenata.
  • 3. Dan: Posjet podmorju -   Ljeto nam je došlo i vrijeme je za kupanje! Zaronit ćemo u morske dubine i ohladiti se uz prijatelje kojima je tu dom. Ova radionica pokazat će nam raznolikost biljnog i životinjskog svijeta koji se nalazi ispod površine. Uz kratko predavanje upoznat ćemo se s različitim puževima, školjkama i drugim životinjama izloženim u muzeju.
  • 4. Dan: Tko su (bili) dinosauri? -   Kao pravi mali paleontolozi istražit ćemo svijet dinosaura, tko su bili, čime su se hranili i kako su nestali. Uz kratak teoretski dio, imati ćemo priliku koristeći prilagođeni alat postati paleontolozi i iskopati vlastite dinosaure. Za kraj nas očekuje kviz znanja o dinosaurima.
  • 5. Dan: Reciklirajmo za budućnost -   U uvodnom dijelu objasniti ćemo zašto je važno recikliranje, koliko štete se napravi sa svakim bačenim papirićem i kako pravilno razvrstati otpad. Nakon toga slijedi natjecateljski dio u kojem ćemo kroz igru primjeniti stečeno znanje i natjecati se u razvrstavanju otpada u odgovarajuće vreće. Kad se sav otpad razvrsta, ponovno ćemo ga koristiti, točnije reciklirati i od njega, po uputama, napraviti različite ukrase.
Cijena radionice: po danu je 60 kn, a cijele školice je 250 kn. Maksimalan broj djece po radionici je 10.
Djeci su osigurani napitci i grickalice.
Prijave na:
- email: lucija.simic@gmail.com
- tel : 021 322-988
Provedimo zajedno ljeto u muzeju, naučimo nešto novo i super se zabavimo!