EDUKATIVNA DJELATNOST MUZEJA

Zašto dovesti učenike u Prirodoslovni muzej?

Posjetom Muzeju učenike će se zainteresirati za prirodni svijet, njegovu raznolikost i prilagodbe vrsta na okoliš u kojem žive. Pružit će im se prilika za samostalno proučavanje primjeraka i upoznavanje s načinom na koji znanstvenici gledaju prirodu. Dolaskom u Prirodoslovni muzej učenici razvijaju pozitivan i odgovoran odnos prema prirodi i okolišu.

Općeniti cilj ovih predavanja i radionica je predočavanje raznolikosti, složenosti i međusobne povezanosti čimbenika koji djeluju u prirodi, poticanje znatiželje za otkrivanjem i proučavanjem žive i nežive prirode, prirodoznanstvenog načina mišljenja, razvijanje poštovanja prema živim bićima i prirodi te odgovornog odnosa prema okolišu.

Učenici će na predavanjima i radionicama upoznati svoje okruženje, samostalno izvoditi praktične radove, njegovati kritičko mišljenje i zaključivanje temeljeno na opažanju, razvijati vještine rada u skupini. Potiče ih se na postavljanje pitanja, samostalno učenje i promatranje prirode. Iako su neka od predavanja i radionica posebno usmjereni određenim nastavnim programima, svi se mogu prilagoditi zainteresiranoj skupini. Radionice su osim edukativnog i kreativnog karaktera, pa polaznici gradivo, prethodno prezentirano u kratkom predavanju, izrađuju raznim crtaćim tehnikama ili uz pomoć gline i plastelina.

Što nudi Prirodoslovni muzej?

Za organizirane posjete nudimo stručna vodstva prilagođena uzrastu – vrtići, osnovne i srednje škole te studenti. U muzeju održavamo razna predavanja uz PowerPoint prezentacije i edukativne radionice. Mnoge radionice i stručna vodstva osmišljena su kao nadopuna gradivu prirode i biologije. U predavanjima nastojimo ne ponavljati podatke naučene na nastavi već polaznicima obratiti pažnju na zanimljivosti prirodnog svijeta.

Edukativne aktivnosti se prilagođavaju uzrastu djece (predškolska dob, učenici nižih i viših razreda osnovnih škola, učenici srednjih škola, studenti) i školskom programu (priroda i biologija osnovnih škola, te biologija srednjih škola) a pripremaju se uz prethodni dogovor nastavnika i profesora s voditeljima radionica.

Kako se na radionicama radi s različitim crtaćim tehnikama (olovka, flomasteri, vodene i voštane boje, tempere, uljne pastela) i uz uporabu različitih materijala (kolaž, gips, glina, glinamol, plastelin), moguće ih je organizirati za dva nastavna predmeta: priroda/biologija i likovni odgoj.

Cijene usluga (plaćanje gotovinom u Muzeju ili preko računa):
Ulaznice: 1,50 € (11,30 kn) po učeniku
Cijena radionice ili stručnog vodstva: 6,70 € (50,48 kn) po razredu.
Cijena radionice zajedno sa stručnim vođenjem: 10 € (75,35 kn) po razredu.

Edukativna djelatnost Muzeja podijeljena je u sedam skupina:


1. Edukativne aktivnosti tijekom školske/akademske godine
2. Akcija ''Kustos u gostima'' tijekom zimskih školskih praznika
3. Edukativna akcija „Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje!“ tijekom zimskih školskih praznika
4. Edukativna akcija: „Uskrs u Muzeju“ – edukativne radionice tijekom proljetnih školskih praznika
5. Edukativna radionica: „Ljetna školica prirodoslovlja“ tijekom ljetnih školskih praznika
6. Radionice drugom subotom u mjesecu
7. Dječji rođendani u muzeju


Edukativne aktivnosti tijekom školske godine

Uzrast

Predškolski uzrast

Niži razredi osnovne škole

Viši razredi osnovne škole

Srednje škole i fakulteti

Naziv radionice

 

Život u moru

Život u moru

Život u moru

Život u moru

 

 

Mekušci

Mekušci

Ribe

Ribe

 

 

 

Bioluminiscencija u prirodi

Kukci

Kukci

Kukci

Kukci

Dinosauri

Dinosauri

 

 

 

Kratka povijest Zemlje

Kratka povijest Zemlje

Kratka povijest Zemlje

 

 

Uloga, značaj i izrada herbarijskih zbirki

Uloga, značaj i izrada herbarijskih zbirki

Tragovi šumskih životinja

Tragovi šumskih životinja

Tragovi šumskih životinja

 

 

Žabe i zmije

Žabe i zmije

Žabe i zmije

Pčela i med

Pčela i med

Pčela i med

Pčela i med

 

Listovi šume

Listovi šume

 

 


KUSTOS U GOSTIMA

Za nastavnike/odgajatelje koji zbog udaljenosti ili kurikularnog plana nastave nisu u mogućnosti dovesti učenike/djecu u posjet muzeju, a željeli bi organizirati radionicu osmišljen je projekt Kutos u gostima (ex. Leteći kustos). U dogovoru nastavnika/odgajatelja i kustosa, radionica se organizira u školi/vrtiću tijekom nastave/radnog vremena u trajanju od jednog školskog sata. U jednoj ustanovi moguće je održati maksimalno do četiri radionice u istom danu. Cilj ovog projekta je približiti edukativnu ulogu muzeja djeci. Iako djeca nisu u mogućnosti razgledati muzejski postav i izložbe, ovakve radionice im mogu biti poziv da u vlastitom aranžmanu posjete muzej u terminu kada im odgovara (npr. tijekom vikenda s obitelji) i prisjete se onoga što su naučili u školi.
Cijene usluga (plaćanje preko računa):
1. Škole na područu Splita: 20 € (150,69 kn) po radionici.
2. Škole izvan Splita: po dogovoru zbog potrebe obračuna prijeđene kilometraže
(20 € (150,69 kn)/radionica + broj km x 0,4 € (3,00 kn)/km)


STRUČNA VODSTVA

U svrhu približavanja i prilagođavanja muzejskih sadržaja svim skupinama posjetitelja, a naročito predškolskog i školskog uzrasta muzej organizira stručna vodstva. Stručna vodstva mogu se organizirati kroz cijeli postav muzeja ili kroz pojedini postav ili privremenu izložbu po izboru. Vodstva su prilagođena dobi, predznanju i zainteresiranosti publike. Uobičajeno je da vođeni obilazak postava muzeja za školsku djecu i odrasle traje oko 45 minuta, dok se za predškolce organiziraju vodstva u trajanju oko trideset minuta. Moguće je dogovoriti i vodstva za grupe posjetitelja s posebnim potrebama. Stručno vodstvo se organizira za grupne posjete, do najviše 30 osoba i održava ga muzejski pedagog ili kustos.
Radionice drugom subotom u mjesecu

Radionice drugom subotom u mjesecu organiziraju se za najmanje 5 polaznika. Radi se o individualnim kreativnim radionicama za djecu predškolskog i školskog uzrasta od 1. do 6. razreda osnovne škole.


Dječji rođendani u muzeju

Umjesto proslave rođendana gledanjem filma u kinu ili zabave u nekoj igraonici, u muzeju organiziramo rođendan uz kreativnu radionicu koju odabere samo dijete.


Edukativne akcije


Edukativna akcija „Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje!“

Prirodoslovni muzej u akciji „Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje!“ sudjeluje od samog početka akcije, tj. od školske godine 2009./2010. Cilj ove akcije je upoznavanje djece i mladih s kulturnom baštinom Splita.
Draga djeco i roditelji, zimski praznici su stigli a s njima i zimske radionice u našem muzeju! Pripremili smo vam 3 radionice i jednu novost u gradu: radionice za bebe uzrasta od 1 do 3 godine starosti! Zbog epidemioloških mjera ograničen je broj djece, stoga ne čekajte sa prijavama!
Radionice:
1. Zimska čarolija - Trajanje: 60 min
Održavanje: od 27.12.2021. do 08.01.2022. u 8.30 sati (osim 29.12.2021. i 08.01.2022.)
Uzrast: Djeca od 4 do 7 godina starosti
Tema ovih radionica je izrada božićnih ukrasa, čestitki i motiva raznim tehnikama prilagođenim dobi
2. Izradimo ukrase - Trajanje: 60 min
Održavanje: od 27.12.2021. do 08.01.2022. u 10 sati
Uzrast: Djeca od 8 do 12 godina starosti
Tema ovih radionica je izrada božićnih ukrasa, čestitki i motiva raznim tehnikama prilagođenim dobi djeteta.
3. Tko su morske kornjače? - Trajanje: 60 min
Održavanje: od 27.12.2021. do 08.01.2022. u 11.30 sati
Uzrast: Djeca od 4 do 12 godina starosti
Tema radionice je upoznavanje s građom tijela i načinom života morskih kornjača, njihovim staništem te opasnostima koje im prijete.
4. Baby radionica - Trajanje: 30-45 min
Održavanje: srijeda 29.12.2021. i subota 08.01.2022. u 8.30 sati
Uzrast: Djeca od 1 do 3 godine starosti uz prisustvo jednog roditelja
Novo u našem muzeju su radionice za bebe! U ugodnom ambijentu, djeca slažu puzzle sa životinjskim motivima i igraju memory igre te na taj način razvijaju motoriku i uče o životinjama dok u pozadini slušamo dječje pjesmice.
Napomena:
Zbog epidemioloških mjera ograničen je broj djece koje možemo primiti na radionice (max 8) i obavezno je unaprijed dogovoriti dolazak djece na kontakt telefon muzeja ili e-mail:  lucija.simic@gmail.com
Iznimka su baby radionice gdje je ograničen broj polaznika na 5 djece + roditelj.
Cijena radionice iznosi 4,5 € (33,90 kn) .
Radionice se održavaju svakim radnim danom osim blagdana od 27.12.2021. do 08.01.2022. godine u vremenu od 8.30 do 12.30.


Edukativna akcija: „Uskrs u Muzeju“ – edukativne radionice tijekom proljetnih školskih praznika

Prirodoslovni muzej od 2014. godine organizira edukativnu akciju „Uskrs u Muzeju“ za vrijeme proljetnih školskih praznika. Tijekom ove akcije u Muzeju se održavaju radionice za djecu predškolske dobi i učenike nižih razreda osnovne škole:

Zekina uskršnja košarica : - Zašto nam pisanice donosi zeko, a ne koka? Zašto je ta mala životinja simbol najvećeg kršćanskog blagdana?   Nakon kratke priče i objašnjenja, djeca izrađuju košarice. Deblji papir u boji djeca izrezuju o obliku zeca, presavijaju i lijepe kako bi dobili oblik košarice. Na košaricu lijepe ili crtaju oči, nos, usta, brkove. Također, ukrašavaju ih po svojim željama, lijepljenjem kolaž papira ili bojanjem. Na kraju u njih stavljaju zelenu „travu“ i košarice su spremne za pisanice.

Razni s-jajani egg0isti: Na radionici djeca izrađuju košarice za uskršnja jaja, te ukrašavaju i bojaju plastična jaja i jaja od stiropora. Da bi držač za jaja imao dobru formu i bio stabilan, koristi se kartonska rola od toalet papira. Tijekom radionice prikazuju se prirodno obojena ptičja jaja. Po završetku radionice svako dijete dobiva svoju ukrašenu uskrsnu košaricu s uskrsnim jajem.

Trajanje radionica: 90 min.
Uzrast: Predškolska djeca i učenici I.-V. razreda osnovne školeLjetna edukativna radionica


Edukativna radionica: „Ljetna školica prirodoslovlja“

Škola je završila, ljeto nam je stiglo, a Vaše dijete voli prirodu? Prirodoslovni muzej i ove godine organizira LJETNU ŠKOLICU PRIRODOSLOVLJA!
Školica je namijenjena djeci u dobi od 5 do 11 godina, a održat će se u terminu 22.-26. kolovoza 2022., svaki dan od 09 do 12 sati.
Zadnji dan školice bit će organizirana podjela diploma za male prirodoslovce!

Predavanja su podijeljena na cjeline po danima:
  • 22.08. Sunčani ponedjeljak - Kako bismo što bolje mogli razumjeti svijet koji nas okružuje, odlučili smo započeti tjedan istraživanja s najudaljenijim područjem kojeg možemo zamisliti. Svemirom! Kroz edukativnu radionicu, polaznicima ćemo odgovoriti na pitanja poput: Što je to sunčev sustav? Što je mliječna staza? Što je mjesec i koliko je sve to zapravo udaljeno od nas?
  • 23.08. Morski utorak - Nakon što smo se prvi dan upoznali s pojmovima koji se nalaze visoko iznad nas, utorak je vrijeme za upoznavanje s pojmovima koji se nalaze ispod nas, u morskim dubinama. Kakve zvijeri se kriju u tamnim dnima našeg mora, koja je najdublja točka u Jadranskom moru? Što je s ostalim morima i oceanima te koliko je toplo more, zapravo toplo?
  • 24.08. Reciklirana srijeda– Sad kad znamo što se sve nalazi iznad i ispod nas, vrijeme je da naučimo kako sačuvati sve ono što se nalazi oko nas. Naš planet Zemlju! Što je recikliranje? Što ugrožava naš planet? Mogu li svi reciklirati i brinuti za okoliš ili je to rezervirano samo za mamu i tatu?
  • 25.08. Dino četvrtak – Vrijeme je da se upoznamo s onima koji su nekoć hodali po našem planetu. Koliko su bili visoki? Gdje su nestali? Tko je najveći dinosaur, a tko najmanji? Odakle zapravo dobivamo sve te informacije o njima?
  • 26.08. Kukci petkom – Kraj tjedna završavamo s onim najmanjima, a ipak najstrašnijima među nama. Kukcima! Kako je građeno njihovo tijelo? Čime se hrane i čime se bave u slobodno vrijeme? Jesu li zapravo opasni ili samo tako izgledaju? Tijekom ove radionice, upoznati ćemo se i s miroljubivim stanarima muzejskog terarija, koji su za ovu priliku odlučili odmjeriti snage u velikoj utrci žohara!

S obzirom na to da je petak ujedno i posljednji dan školice u mjesecu srpnju, kraj radionice rezervirali smo i za podjelu diploma!
Kao što se može primijetiti, svaki dan Ljetne školice prirodoslovlja posvetili smo jednoj od tema koje nas okružuju. Sve edukativne radionice obuhvatit će ozbiljne teme prilagođene uzrastu (od 5 do 11 godina). Tijekom svih radionica, na zabavan način, polaznici će stjecati nova znanja i vještine uz razvijanje kreativnosti i mašte.
Tako se svaka radionica sastoji se od:
  • Uvod - Svi polaznici školice će se na zanimljive načine upoznati s tematikom i jedni s drugima.
  • Predavanje - Kroz teorijsko predavanje i razgovor s polaznicima pojasnit ćemo značenje pojedinih pojmova te će kroz pokuse i video zapise dobiti dodatni uvid u svaku pojedinu temu. Obrada određenih tema uključivat će i razgledavanje muzeja uz stručno vodstvo.
  • Kreativne minute - Nakon teorijskog predavanja, kreativne minute su vrijeme kad će polaznici pokazati što su taj dan naučili. Prateći upute prilagođene uzrastu, polaznici će izrađivati različita umjetnička djela povezana s dnevnom temom.
  • Ponavljanje gradiva - Kroz razgovor još jednom ćemo proći kroz sve pojmove koje smo taj dan naučili, ali i ponoviti one koje smo zaboravili.
  • Igra - Nakon što su svi zadatci odrađeni i nakon što je znanje pokazano, vrijeme je za igru! Kroz različite igre djeca će na zabavan način primjenjivati stečeno znanje.
Za djecu u dobi od 5 do 11 godina
Cijena radionice: po danu je 8 € (60,28 kn), a cijele školice (5 dana) je 34 € (256,17 kn) .
Maksimalan broj djece po radionici je 15.
Djeci su osigurani napitci i grickalice.
Prijave na:
- Tel : 021 322 988 (Prirodoslovni muzej)
- facebook - www.facebook.com/prirodoslovnimuzejusplitu/
Provedimo zajedno ljeto u muzeju, naučimo nešto novo i super se zabavimo!