EDUKATIVNA DJELATNOST MUZEJA

Zašto dovesti učenike u Prirodoslovni muzej?

Posjetom Muzeju učenike će se zainteresirati za prirodni svijet, njegovu raznolikost i prilagodbe vrsta na okoliš u kojem žive. Pružit će im se prilika za samostalno proučavanje primjeraka i upoznavanje s načinom na koji znanstvenici gledaju prirodu. Dolaskom u Prirodoslovni muzej učenici razvijaju pozitivan i odgovoran odnos prema prirodi i okolišu.

Općeniti cilj ovih predavanja i radionica je predočavanje raznolikosti, složenosti i međusobne povezanosti čimbenika koji djeluju u prirodi, poticanje znatiželje za otkrivanjem i proučavanjem žive i nežive prirode, prirodoznanstvenog načina mišljenja, razvijanje poštovanja prema živim bićima i prirodi te odgovornog odnosa prema okolišu.

Učenici će na predavanjima i radionicama upoznati svoje okruženje, samostalno izvoditi praktične radove, njegovati kritičko mišljenje i zaključivanje temeljeno na opažanju, razvijati vještine rada u skupini. Potiče ih se na postavljanje pitanja, samostalno učenje i promatranje prirode. Iako su neka od predavanja i radionica posebno usmjereni određenim nastavnim programima, svi se mogu prilagoditi zainteresiranoj skupini. Radionice su osim edukativnog i kreativnog karaktera, pa polaznici gradivo, prethodno prezentirano u kratkom predavanju, izrađuju raznim crtaćim tehnikama ili uz pomoć gline i plastelina.

Što nudi Prirodoslovni muzej?

Za organizirane posjete nudimo stručna vodstva prilagođena uzrastu – vrtići, osnovne i srednje škole te studenti. U muzeju održavamo razna predavanja uz PowerPoint prezentacije i edukativne radionice. Mnoge radionice i stručna vodstva osmišljena su kao nadopuna gradivu prirode i biologije. U predavanjima nastojimo ne ponavljati podatke naučene na nastavi već polaznicima obratiti pažnju na zanimljivosti prirodnog svijeta.

Edukativne aktivnosti se prilagođavaju uzrastu djece (predškolska dob, učenici nižih i viših razreda osnovnih škola, učenici srednjih škola, studenti) i školskom programu (priroda i biologija osnovnih škola, te biologija srednjih škola) a pripremaju se uz prethodni dogovor nastavnika i profesora s voditeljima radionica.

Kako se na radionicama radi s različitim crtaćim tehnikama (olovka, flomasteri, vodene i voštane boje, tempere, uljne pastela) i uz uporabu različitih materijala (kolaž, gips, glina, glinamol, plastelin), moguće ih je organizirati za dva nastavna predmeta: priroda/biologija i likovni odgoj.

Cijene usluga (plaćanje gotovinom u Muzeju ili preko računa):
Ulaznice: 10,00 kn po učeniku
Cijena radionice ili stručnog vodstva: 50,00 kn po razredu.
Cijena radionice zajedno sa stručnim vođenjem: 75,00 kn po razredu.

Edukativna djelatnost Muzeja podijeljena je u sedam skupina:


1. Edukativne aktivnosti tijekom školske/akademske godine
2. Akcija ''Leteći kustos'' tijekom zimskih školskih praznika
3. Edukativna akcija „Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje!“ tijekom zimskih školskih praznika
4. Edukativna akcija: „Uskrs u Muzeju“ – edukativne radionice tijekom proljetnih školskih praznika
5. Edukativna radionica: „Ljetna školica prirodoslovlja“ tijekom ljetnih školskih praznika
6. Radionice drugom subotom u mjesecu
7. Dječji rođendani u muzeju


Edukativne aktivnosti tijekom školske godine

Uzrast

Predškolski uzrast

Niži razredi osnovne škole

Viši razredi osnovne škole

Srednje škole i fakulteti

Naziv radionice

 

Život u moru

Život u moru

Život u moru

Život u moru

 

 

Mekušci

Mekušci

Ribe

Ribe

 

 

 

Bioluminiscencija u prirodi

Kukci

Kukci

Kukci

Kukci

Dinosauri

Dinosauri

 

 

 

Kratka povijest Zemlje

Kratka povijest Zemlje

Kratka povijest Zemlje

 

 

Uloga, značaj i izrada herbarijskih zbirki

Uloga, značaj i izrada herbarijskih zbirki

Tragovi šumskih životinja

Tragovi šumskih životinja

Tragovi šumskih životinja

 

 

Žabe i zmije

Žabe i zmije

Žabe i zmije

Pčela i med

Pčela i med

Pčela i med

Pčela i med

 

Listovi šume

Listovi šume

 

 


LETEĆI KUSTOS

Za nastavnike/odgajatelje koji zbog udaljenosti ili kurikularnog plana nastave nisu u mogućnosti dovesti učenike/djecu u posjet muzeju, a voljeli bi organizirati radionicu osmišljena je akcija Leteći kustos. U dogovoru nastavnika/odgajatelja i kustosa, radionica se organizira u školi/vrtiću, tijekom nastave/radnog vremena u trajanju jednog školskog sata. Cilj te akcije je približiti edukativnu ulogu muzeja djeci. Iako djeca nisu u mogućnosti razgledati postav muzeja, ovakve radionice im mogu biti poziv da u vlastitom angažmanu posjete muzej u terminu kada im odgovara (npr. tijekom vikenda s obitelji) i prisjete se onoga što su naučili u školi.
Cijene usluga (plaćanje preko računa):
Škole na područu Splita: do četiri radionice u istom danu 100,00 kn po radionici.
Škole Solin, Kaštela, Podstrana: do četiri radionice u istom danu 120,00 kn po radionici.
Škole koje su udaljenije od Splita: 100,00 kn po radionici + troškovi puta (2,00 kn po km)


STRUČNA VODSTVA

U svrhu približavanja i prilagođavanja muzejskih sadržaja svim skupinama posjetitelja, a naročito predškolskog i školskog uzrasta muzej organizira stručna vodstva. Stručna vodstva mogu se organizirati kroz cijeli postav muzeja ili kroz pojedini postav ili privremenu izložbu po izboru. Vodstva su prilagođena dobi, predznanju i zainteresiranosti publike. Uobičajeno je da vođeni obilazak postava muzeja za školsku djecu i odrasle traje oko 45 minuta, dok se za predškolce organiziraju vodstva u trajanju oko trideset minuta. Moguće je dogovoriti i vodstva za grupe posjetitelja s posebnim potrebama. Stručno vodstvo se organizira za grupne posjete, do najviše 30 osoba i održava ga muzejski pedagog ili kustos.


Radionice drugom subotom u mjesecu

Radionice drugom subotom u mjesecu organiziraju se za najmanje 5 polaznika. Radi se o individualnim kreativnim radionicama za djecu predškolskog i školskog uzrasta od 1. do 6. razreda osnovne škole.


Dječji rođendani u muzeju

Umjesto proslave rođendana gledanjem filma u kinu ili zabave u nekoj igraonici, u muzeju organiziramo rođendan uz kreativnu radionicu koju odabere samo dijete.


Edukativne akcije


Edukativna akcija „Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje!“

Prirodoslovni muzej u akciji „Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje!“ sudjeluje od samog početka akcije, tj. od školske godine 2009./2010. Cilj ove akcije je upoznavanje djece i mladih s kulturnom baštinom Splita. Radionice koje organiziramo u Prirodoslovnom muzeju traju do 90 minuta, a namjenjene su za učenike I.-VI. razreda osnovnih škola. Jedna od radionica koja se najčešće izvodi tijekom ove akcije je radionica Dinosauri. Djeca se upoznaju s osnovnim činjenicama o dinosaurima i vrstama dinosaura uz korištenje slika, odljeva fosila kosti i traga stopala dinosaura, fosili drugih živih bića, sličice, figurice, modeli, filmovi, zvukovi, priče, knjige,... U kreativnom dijelu radionce djeca izrađuju male skulpture dinosaura u plastelinu te maštovito boje likove dinosaura u bojanci.

Preostale radionice tijekom ove akcije usklađene su s tematskim izložbama koje su u tom trenutku održavaju u muzeju ili se posebno pripreme za ovu akciju. Za razliku od edukativnih radionica koje se održavaju tijekom školske godine, preporuča se da djeca na ove radionice ponesu sa sobom različite figurice, modele, knjige i sl. koje će koristiti na radionicama. Ove su radionice dosta opuštenije od onih tijekom školske godine i na njima djeca još više mogu iskazati svoju kreativnost.

Zbog ograničenog broja djece koje možemo primiti na radionice (max 20) obavezno je unaprijed dogovoriti dolazak djece na kontakt telefon muzeja (021-322-988)!
Za vrijeme akcije odrasli koji su u pratnji djece plaćaju ulaznicu 5,00 kn, dok djeca i učenici imaju besplatan obilazak muzeja, a plaćaju radionicu/e koju/e pohađaju.


Edukativna akcija: „Uskrs u Muzeju“ – edukativne radionice tijekom proljetnih školskih praznika

Prirodoslovni muzej od 2014. godine organizira edukativnu akciju „Uskrs u Muzeju“ za vrijeme proljetnih školskih praznika. Tijekom ove akcije u Muzeju se održavaju radionice za djecu predškolske dobi i učenike nižih razreda osnovne škole:

Zekina uskršnja košarica : - Zašto nam pisanice donosi zeko, a ne koka? Zašto je ta mala životinja simbol najvećeg kršćanskog blagdana?   Nakon kratke priče i objašnjenja, djeca izrađuju košarice. Deblji papir u boji djeca izrezuju o obliku zeca, presavijaju i lijepe kako bi dobili oblik košarice. Na košaricu lijepe ili crtaju oči, nos, usta, brkove. Također, ukrašavaju ih po svojim željama, lijepljenjem kolaž papira ili bojanjem. Na kraju u njih stavljaju zelenu „travu“ i košarice su spremne za pisanice.

Razni s-jajani egg0isti: Na radionici djeca izrađuju košarice za uskršnja jaja, te ukrašavaju i bojaju plastična jaja i jaja od stiropora. Da bi držač za jaja imao dobru formu i bio stabilan, koristi se kartonska rola od toalet papira. Tijekom radionice prikazuju se prirodno obojena ptičja jaja. Po završetku radionice svako dijete dobiva svoju ukrašenu uskrsnu košaricu s uskrsnim jajem.

Trajanje radionica: 90 min.
Uzrast: Predškolska djeca i učenici I.-V. razreda osnovne škole


Ljetna edukativna radionica


Edukativna radionica: „Ljetna školica prirodoslovlja“

Škola je završila, ljeto nam je stiglo, a Vaše dijete voli prirodu? Prirodoslovni muzej i ove godine organizira LJETNU ŠKOLICU PRIRODOSLOVLJA!
Školica je namijenjena djeci u dobi od 6 do 11 godina, a održat će se u 2 termina po 5 dana: 12.-16. srpnja, te 9.-13. kolovoza 2021., svaki dan od 10 do 13 sati.
Zadnji dan školice bit će organizirana podjela diploma za male prirodoslovce!

Predavanja su podijeljena na cjeline po danima:
  • 1. Dan: Idemo u prirodu -   Kada idemo na livadu, u šumu ili u planinu moramo mnogo toga znati. Na današnjoj radionici naučiti ćemo sve što mali prirodoslovci trebaju znati o prirodi, životinjama i biljkama, te kako biolozi sakupljaju uzorke.
  • 2. Dan: Nebo oko nas -   Od čega se sastoji zrak? Zašto su oblaci plavi? Što se nalazi iznad oblaka, i što je to svemir naučit ćemo na ovoj radionici. U drugom dijelu radionice izvest ćemo nekoliko poučnih eksperimenata.
  • 3. Dan: Posjet podmorju -   Ljeto nam je došlo i vrijeme je za kupanje! Zaronit ćemo u morske dubine i ohladiti se uz prijatelje kojima je tu dom. Ova radionica pokazat će nam raznolikost biljnog i životinjskog svijeta koji se nalazi ispod površine. Uz kratko predavanje upoznat ćemo se s različitim puževima, školjkama i drugim životinjama izloženim u muzeju.
  • 4. Dan: Tko su (bili) dinosauri? -   Kao pravi mali paleontolozi istražit ćemo svijet dinosaura, tko su bili, čime su se hranili i kako su nestali. Uz kratak teoretski dio, imati ćemo priliku koristeći prilagođeni alat postati paleontolozi i iskopati vlastite dinosaure. Za kraj nas očekuje kviz znanja o dinosaurima.
  • 5. Dan: Reciklirajmo za budućnost -   U uvodnom dijelu objasniti ćemo zašto je važno recikliranje, koliko štete se napravi sa svakim bačenim papirićem i kako pravilno razvrstati otpad. Nakon toga slijedi natjecateljski dio u kojem ćemo kroz igru primjeniti stečeno znanje i natjecati se u razvrstavanju otpada u odgovarajuće vreće. Kad se sav otpad razvrsta, ponovno ćemo ga koristiti, točnije reciklirati i od njega, po uputama, napraviti različite ukrase.
Cijena radionice: po danu je 60 kn, a cijele školice je 250 kn. Maksimalan broj djece po radionici je 10.
Djeci su osigurani napitci i grickalice.
Prijave na:
- email: lucija.simic@gmail.com
- tel : 021 322-988
Provedimo zajedno ljeto u muzeju, naučimo nešto novo i super se zabavimo!