„Božićna priča stare Dalmacije
- kar naših didova“!

Prirodoslovni muzej i zoološki vrt, u suradnji s Gradom Splitom i TZG Split, dana 22.12.2018 organizirali su događanje „Božićna priča stare Dalmacije – Kar naših didova“.
U duhu starih običaja i vremena, tradicionalne gastroponude OPG-ova s područja Splitsko-dalmatinske županije (soparnik, arancini, med, likeri, kapari, inćuni u ulju...), uz stare pučke božične pjesme u izvedbi ženskog zbora „Marjanke“, našim sugrađanima omogućili smo besplatnu vožnju karom i konjima kako bi na trenutak doživjeli naše pretke na „karoci“ kojima je konj još donedavno (sredina 70-tih godina 20. st.) služio za rad u poljima i kao sredstvo transporta.
U amfitetru ispred ZOO vrta nastupili su dječji zbor “Srdelice“ i etno gupa „Plet“ s Goranom Mikasom, sakupljačem drevnih napjeva i legendi te sviračem tradicionalnih aerofonih glazbala (diple, tapan), a udruga izviđača „Posejdon“ omogućila nam je simbolično Božićno svijetlo što je dalo ovom događanju posebnu čar.
Svi posjetitelji su u izravnom kontaktu imali priliku upoznati izvornu ugroženu pasminu primorsko-dinarskog magarca, u narodu zvanog tovar, magare, kenjac, sivac... Tovara, kao neizostavnog simbola Dalmacije i najužeg suradnik naših težaka u borbi za kruh svagdašnji, približili smo javnosti i uz promociju knjige „Toward Europe-Split Croatia“. Izlagači i sudionici u povijesnim starim unikatnim nošnjama iz raznih krajeva Dalmacije doprinijeli su autentičnosti prikaza prošlih vremena te novim naraštajima približili običaje i vrijednosti starine naših krajeva.

- FOTO GALERIJA -

VIDEO